מיתרים לגיטרה

מיתרים לגיטרה הם אחת הסוגיות שמעסיקות כל נגן גיטרה בתחילת דרכו. ישנם סוגים רבים של מיתרים, וישנם הבדלים מהותיים בין סוגי המיתרים. אז מה ההבדל בין מיתרים במתח גבוהה לבין מתח בינוני? ומה ההבדל בין מיתרים  בעובי של 0.11 מ"מ ,לבין  מיתרים לגיטרה חשמלית בעובי של 0.9 מ"מ.? כמו כן ישנם מיתרים מצופים המונעים החלדה של המיתר , אז מה ההבדל בין  מצופים ללא מצופים, כלומר: רגילים? תשובות לכל השאלות ועוד תמצאו במאמר שלפניכם. בחירת זו, היא לא דבר פשוט וגם לא דבר החלטי לגבי כולם. כלומר: היא תלויה בעיקר ביכולת הטכנית ובתחושה הנכונה של הנגן . כמו כן היא תלויה גם בהעדפה המוזיקלית שלו. ישנם סוגים רבים של מיתרים. לדוגמה בגיטרה קלאסית המיתרים עשויים מניילון, לעומת זאת מיתרים ליוקלילי עשויים בדרך כלל מפלסטיק או מקרבון איכותי. ובמאמר זה נשתדל לסקור בקצרה את ההבדלים המהותיים שבין כולם. וכמו כן נספר לכם מה הם מיתרים מומלצים לגיטרה.

מאת פיני אלקיים

 מיתרים לגיטרה קלאסית - מתח המיתרים

נתחיל עם גיטרה קלאסית : ראשית חשוב להבין שאחד הגורמים הכי משפיעים על צליל מדויק ואינטונציה אבסולוטית, הוא איכות הצלי . כך למשל, אם נתקין על אותה גיטרה מיתרים פשוטים או טובים יהיה הבדל מהותי בין האינטונציה של הצלילים ורמת הניקיון. דבר נוסף  יהיה גם הבדל הניכר ברמת הזמזומים של הצלילים וגם על איכות הסאונד. דבר שני , חשוב להבין: ככל שהחומרים טובים יותר כמו קרבון  שהוא למעשה סיב פחמן .למשל כך איכות הצלילים תהיה שונה  .

מיתרים לגיטרה חשמלית - כיוון נכון של מיתרים על הגשר בגיטרה חשמלית

בגיטרה קלאסית ישנם שני סוגים עקרים של מתח : מתח בינוני או מתח גבוהה. מיתרים במתח גבוהה מפיקים צליל יותר עצמתי.  לעומת זאת רמת הקושי של הפקת הצליל תהיה קשה יותר באופן יחסי, למיתרים עם מתח בינוני. לעומת זאת מיתרים במתח בינוני, מאד נעימים למגע. כלומר קלים להפקת צליל. אך מצד שני ,עצמת הצליל שלהם קטנה ביחס. למתח גבוהה.

מיתרים מומלצים לגיטרה

לכן לנגנים מתחילים או לנגנים שטרם הספיקו לעצב את היכולת הטכנית שלהם בגיטרה, מומלץ מתח בינוני. ולעומת זאת לנגנים מתקדמים שמרגישים שיש להם מספיק יכולת טכנית בגיטרה, מומלץ לנגן על מתח גבוהה.

מיתרים לגיטרה קלאסית - המיתרים מונחים בגובהה מדויק על הגיטרה

מיתרים לגיטרה אקוסטית

בניגוד לגיטרה קלאסית בה ההבדל נובע מחמת המתח . בגיטרה אקוסטית וגם חשמלית ההבדל הוא בעיקר בעובי . כלומר: מיתרים בעובי 0.9 בחשמלית או 0.10 באקוסטית נעימים למגע ומאפשרים הפקת צליל בקלות. כמו כן שימוש בטכניקות כמו סליידים, בנדים, המר, ופול הופכים לחוויה נעימה בשתי הגיטרות כאחת. אך גם כאן עובי נמוך מפיק צליל בעל עצמה נמוכה. דבר נוסף שחשוב להבין הוא,ככל שאנו מתקדמים בעובי  ,כך רמת הצליל ועצמתו גדלה. דבר נוסף רמת קושי הנגינה והשליטה הטכנית נעשית קשה יותר ופחות נעים למגע. 

מיתרי ניילון בגיטרה קלאסית

מיתרים לגיטרה חשמלית - המלצה

היות שעיקר הסאונד בחשמלית נובע מההגברה של הגיטרה. לכן מומלץ להשתמש דווקא במיתרים בעובי 0.9 מ"מ. עובי זה מאפשר חווית נגינה קלה ונעימה. וגם הנה הבחירה המועדפת על רוב הנגנים בגיטרה חשמלית. לעומת זאת בגיטרה אקוסטית רצוי להתחיל דווקא במיתרים בעובי 0.11 מ"מ ומעלה. הדבר נובע
מכמה סיבות: דבר ראשון מיתרים בעובי פחות מכך עלולים להוות מתכונת לזמזומים בגיטרה אקוסטית. דבר שני האקוסטיקה וההרמוניה בגיטרה אקוסטית נשמעים הרבה הרבה יותר טוב. וכל זאת במיתרים עבים דווקא.

אל - חלד

נגינה ממושכת בגיטרה גורמת לתהליך החלדה של המיתרים. דבר זה קורה בעיקר בגיטרה אקוסטית או בגיטרה חשמלית העשויים מ 100% מתכת. כתוצאה מנגינה ממושכת, הידיים מזיעות במהלך הנגינה. לכן הזיעה מתייבשת על מיתרי המתכת ובכך נוצר תהליך החלדה וקורוזיה על המיתרים. דבר שבסופו של תהליך גורם ל "מותו" של המיתר. מיתר חלוד לא נעים למגע ומפיק צלילים לא מכוונים. כמו כן חשוב להבין  שהאוקוטבות של המיתר, וכן רמת האינטונציה יורדת. בקיצור הגיטרה לא נשמעת במיטבה בלשון המעטה.

 מיתרי פלדה בגיטרה חשמלית

מיתרים עם ציפוי

אחד הפתרונות הכי טובים שיש להציע לכל גיטריסט בכדי להימנע מהחלפה חוזרת ונשנית של המיתרים היא להתקין מיתרים מיוחדים עם ציפוי עדין בחומר שמונע מהמיתר להחליד ומאפשר אורך חיים ארוך במיוחד למיתר, כמו כן כל ההתמודדות עם אינטונציה וכיוון שנשחקים נעלמת לחלוטים במיתרים מסוג זה, אחת החברות המובילות ביותר בעולם המיתרים המצופים היא חברת : elixir

ישנו חסרון אחד במיתרים אלו שהתחושה עם המיתרים היא מעט שונה ביחס למיתרים ללא ציפוי. ישנם גיטריסטים רבים שטוענים שתחושת הציפוי מפריעה להם בזמן הנגינה, וישנם אחרים שאומרים שהכל עניין של הרגל.

דילוג לתוכן